Néhány évvel ezelőtt még sokan, akik fakeretes nyílászárós lakásban éltek, azt tervezgették, hogyan lehetne korszerűsíteni a lépcsőházat, hogyan lehetne energiát megtakarítani, leginkább pedig, hogyan lehetne kevesebb fűtésszámlát fizetni. Túlzás lenne azt állítani, hogy derült égből villámcsapásként, de azért kapóra jött az energetikai pályázat, melyet a köznyelv panelprogramként emlegetett. Szerencsére sokan éltek a lehetőséggel.

Ez a lehetőség azt rejtette magában, hogy eleinte díjmentesen, később jutányos áron valósult meg a műanyag ablak beépítése. Ez a díjmentesség azt jelentette, hogy a lakók hozzájárulásukat adták egy plusz emelet ráépítésére, s ezért „cserébe” kapták a modern nyílászárókat, és a ház falának szigetelését. Az olyan házakban pedig, ahol nem került, vagy nem kerülhetett sor az emeletráépítésre, a lakók közösen döntöttek arról, hogy modernizálják a lépcsőházat, melynek egyik eleme volt a műanyag ablak beépítése. Ez természetesen egy hosszú távú döntés volt, s jónéhány lépcsőház lakói hosszú éveken át fizették a felújítás költségeit. Ellenben maga a döntés jó volt, hiszen nem kútba dobott pénz volt, amit a felújításra, korszerűsítésre fordítottak, mert télen melegebb, nyáron hűvösebb lakásban élhettek, emellett a rezsiköltség is csökkent. S volt még egy szinte észrevétlen hozadéka a nyílászárócserének: A lakások csendesebbek lettek, mivel az eddigi huzatos, hézagos nyílászárók helyett a jól záródó, műanyag termékek sokkal jobb hangszigetelő képességgel rendelkeznek.

S hogyan zajlik a műanyag ablak beépítése? Nem csak a régi házaknál, hanem új építésű lakásoknál is ugyanolyan a beépítési mechanizmus. Először is a méretvétel zajlik le, s ezen nem szabad könnyedén túllendülni, mert egy pontos méretvétel jelentősen felgyorsítja a beépítési folyamatot. Egy elmért, félreírt adat később korrigálásra kényszerítheti a már legyártott termékkel a falnyílásban álló szerelőket, s rosszabb esetben a helyszínen kell faragni a szélekből, míg a legrosszabb esetben vissza kell vinni a gyárba, és átszabni, vagy újra le kell gyártani a terméket, ami plusz idő és természetesen többletköltséggel jár. Abban az esetben, ha a terméket nem lehet beépíteni, és máshol sem tudják felhasználni, akkor selejt lesz belőle, aminek a gyártó cég a legkevésbé sem örül.

A pontos méretvétel után a megfelelő anyagokból elkészítik a keretet, a megfelelő kamraszámmal, valamint a rendelés szerint két- vagy három üvegréteggel, melyek közé nemesgázt préselnek, elkészül maga a nyílászáró, majd legyártják a keretet és a párkányt is. Szükség esetén színezik a külső felületeket. A rendelés alapján zsanérozzák nyílóra és/vagy bukóra. Beleteszik a kilincseket, majd csomagolják és a vevővel egyeztetett helyre és időpontra kiszállítják. Ekkor következik a műanyag ablak beépítése, mely figyelmet és szakértelmet igényel. A keret pontos beállítása után (a vízszintesnek vízszintesnek, a függőlegesnek függőlegesnek kell lenni), következik a műanyag ablak beépítése, melyet utána letesztelnek, hogy akadálymentesen nyílik-záródik-e, nem koszol-e valahol a kerettel, mennyire záródik légmentesen. Szükség szerint állítanak a nyílászárón, majd befejezik a műveleteket. Az esetleges kőművesmunkát, festést elvégzik, és átadják az új terméket boldog tulajdonosának.

Persze az a jó, ha új ház építésénél még a csupasz téglafalas falnyílásba tudják beépíteni a nyílászárókat, mert így a vakolás és a festés csak később következik, s ezt meg tudják spórolni.

 

Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt!