A legtöbb házban találhatunk erkélyt is, amit valamilyen nyílászáró választ el a külvilágtól, csakúgy, mint bármelymás szobát. Mivel a nappalihoz szokás erkélyt csatolni, a szoba méretét tekintve ez a lakás legnagyobb helyisége, így a legtöbb fényt is ez a rész igényli. A műanyag erkélyajtó így több szerepet is betölt. Ha csupán méretét tekintjük, akkor valóban megfelel a nevének, viszont funkcióját tekintve leginkább ablaknak nevezhetnénk.

Ennek oka nagyon egyszerű. Mint már említettük, a szerepe kettős. Egyrészt biztosítania kell az átjárást a szobából a szabad levegőre, másrészt a lehető legtöbb fényt kell tudnia beengedni a nappaliba. Éppen ezért a műanyag erkélyajtó általában egy szabványméretű keretből, és nagy üvegfelületből áll. A modelltől, illetve a vásárlói igényektől függően az üvegfelület lehet egyben, vagy esetleg középen vízszintesen keresztben osztva egy merevítővel. A kijutást a kilincs könnyíti meg, azonban érdemes odafigyelni, hogy a külső oldalra is tegyünk egy kis kapaszkodót, vagy fogantyút, hogy amikor vissza akarunk menni a friss levegőről a szobába, akkor is legyen mihez nyúlni, ne a keretet kelljen megfogni. Egy jól záródó nyílászáró esetében ez kicsit nehéz, sokkal egyszerűbb, ha van a külső oldalon is valamilyen fogantyú, aminek segítségével sokkal könnyebben kinyitható a nyílászáró.

Mivel nagyméretű nyílászáróról van szó, szellőztetésnél is előszeretettel használják, mivel egyszerre több levegő tud átáramlani rajta, mint egy normál méretű ablakon. Egy kereszthuzatnál komoly légáramlat keletkezhet, ezért olyan tárgyakat érdemes a környékére tenni, amelyek nem borulnak le könnyen, egy-egy hirtelen szélroham hatására.

Kertes házakban is megtalálható a műanyag erkélyajtó, gyakran duplaszárnyú kivitelben. Ez azt jelenti, hogy a nappaliból, vagy konyhából ez vezet ki az udvarra vagy a teraszra. Ilyenkor érdemes már az építkezés elején átgondolni, hogy kétszárnyú kivitelt építtessenek be, mivel így több fényt is be tud engedni a helyiségbe, emellett azt is észben kell tartani, hogy ezen a nyílászárón keresztül kell majd kivinni a nagyméretű tárgyakat is az udvarra vagy a teraszra, s mennyivel egyszerűbb mindezt másfél méter széles nyíláson át megtenni, mint egy hagyományos, kb. 80 centiméteres, egyszárnyú modell esetében. S ha netán azon aggódnánk, hogy a két szárny között ott lenne a keret, aggodalmunkat gyorsan hessegessük el, mivel az ilyen termékek középső osztó nélkül kerülnek forgalomba, így a két szárnyat egymásba zárjuk, amikor pedig kinyitjuk, semmi sem zavarja a kilátást, vagy a pakolást.

Amennyiben a műanyag erkélyajtó olyan helyiségben található, amelyet a lakók alvásra, televízió-nézésre, játékkonzolon való tevékenykedésre is használnak, érdemes az árnyékolástechnikán is elgondolkozni. A legegyszerűbb a sötétítőfüggöny használata, azonban egy redőnnyel sokkal jobb hatást tudunk elérni. Amennyiben földszinti helyiségről van szó, egy fémből, például alumíniumból készült redőny vagyonvédelmi szerepet is betölthet, hiszen amikor a család elmegy nyaralni, és minden redőnyt leenged, az jobban véd a betörőktől, mint egy sötétítőfüggöny. S ha már redőnyt rendelünk, gondolkozzunk el a szúnyoghálós kivitel beépítésén! Sok kellemetlenségtől tudjuk megkímélni magunkat, ha forró nyári éjszakákon nyugodtan nyitva maradhat a műanyag erkélyajtó, és a kis szárnyas vérszívók sem zavarnak minket.

Mint láthatjuk, ez a termék jóval több, mint egy műanyag ablak, habár szerepét tekintve mégis inkább annak felel meg.

 

Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt!