Bizonyára ön is gondolkozott már azon, mi lenne, ha leváltaná a régi nyílászáróit, új, modern konstrukciójú műanyag ablak, amelyekről annyi jót hallani mostanában. Már nem kellemes az esetleg megpattogzott festékű, öreg fa keretekez nézni, bántja a szemét a kinézete, esetleg magasnak érzi a számlákat? Szimplán váltani akar? Számtalan okunk lehet a váltásra, azonban a legtöbb ember nehezen szánja el magát. De vajon mi is az az időpont, amikor az ablakcsere ideálissá, és mi az, amikor elkerülhetetlenné válik?

Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ, ám nem állunk meg itt: megtudunk majd némi információt magáról a folyamatról is, amely során az új nyílászáró a falnyílásunkba kerül.

Ablakcsere: de mikor?

Elsőként foglalkozzunk a cikk címében feltett kérdéssel: mi lehet az az esemény, időpont, amikor azt érezhetjük, ideje váltani? Nos, itt sok dolog lehetséges, és van közöttük, ami a saját habitusunktól, viselkedésünktől függ.

A kérdés megválaszolható, egy régi, elhasznált reklámszlogen felelevenítésével is: „Amikor mi akarjuk.” Az első tényező nem meglepő módon mi magunk vagyunk, a váltás pedig ilyenkor azért történhet, mert újdonságra vágyunk, pénztárcánk pedig épp megengedi, hogy ilyesmire szánjuk el magunkat.

Ezt okozhatja esztétikus, vagy praktikumbeli meggyőződés, vannak, akiknek nagyon tetszik a fehér, modern nyílászáró, a robosztus kinézet, ami egy műanyag nyílászáró sajátja. Esetleg hallhattuk a történeteket, számadatokat arról, mennyire kiváló hőszigetelő ez a termék, mennyire súlyos forintokat fog nekünk spórolni a téli hónapokban, oltalmazni minket a nyáriakban. Maga az anyag nem fakul meg, és nem kell felület kezelni sem, így a beszerelése után is spórolunk.

A másik nagyobb indok, ami miatt általában ablakcsere történik, az a rajtunk kívül álló, úgy nevezett vis major események végbemenetele: esetleg betörik a régi, szétrohad az anyaga, meggyengülnek a kötések, amik a tokot és a nyílót összetartják, elvetemedik a szerkezet, emiatt már nem is zár tökéletesen. Számtalan ilyen esetet láthattunk már, akár mások, akár a saját házunkban. Az igazság, bár talán fájdalmas lehet, egyszerű: a fa, bár megszolgálta az idejét, és mindig emlékezni fogunk rá, mint az ember által használt első, tökéletesen megmunkálható szerkezeti anyagra, mára már nem a legjobb alapot adja a bútortok, vagy épületasztalos termékek elkészítéséhez, ahhoz túl sok a természetesen kiküszöbölhetetlen hibája.

Ablakcsere: beszéljünk a folyamatról!

A cikk második fele nem csak a váltani akaróknak lesz hasznos, de azoknak is, akik most választják majd első ablakukat, és szeretnék tudni mivel is jár a beszerelése. Ebben az esetben nem okoz problémát, ha kicsit általánosítunk, ugyanis egy csere és egy termék új házba való beszerelése mindössze egyetlen lépésben különbözik egymástól.

Maga a folyamat egyszerű: két fő lépésre bontható.

  • Az előző szerkezet eltávolítása: ez a munkafázis bizonyára sokak számára egyértelmű lehet, ennek során leemelik a nyílókat, majd a tokot több helyen keresztülfűrészelve kifeszítik azt a helyéről. A szakemberek kívülről befelé bontanak, hogy a homlokzat ne sérüljön.
  • Ha a falnyílás megtisztult, következik a második fázis: az ablak behelyezése. Ennek során az új tok a helyére kerül, majd miután ellenőrizték a dimenziókat, csavarokkal a falhoz rögzítik. A réseket purhabbal kitöltik. Ezek után már csak az esetleges hulladékok elszállításával, illetve a takaróelemek felhelyezésével kell foglalkozni, melyeket cégünk elvégez Ön helyett.

Reméljük, ez a cikk hasznos volt az ön számára, és egy lépéssel közelebb került a döntéséhez! Ha érdeklődik az ablakcsere iránt, keressen minket bátran!

 

Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt!